Saturday, January 29, 2022

Connect to Outlook beschikbaar maken in SharePoint 2013

Must read

avatar
Michel Verwijmeren
Mijn naam is Michel Verwijmeren en al weer een aantal jaren actief in de wereld van SharePoint. Begonnen als trainer en maar nu werkzaam als consultant bij VX Company. Dagelijks ben ik betrokken bij uiteenlopende SharePoint- en Office 365 trajecten waarbij ik mijzelf voornamelijk richt op de functionele inrichting en ondersteuning van medewerkers.

Agenda’s binnen SharePoint zijn handig om bijvoorbeeld alle projectafspraken te beheren. Nóg handiger zou natuurlijk zijn als je vanuit Outlook deze agenda kunt beheren. Zo ben je altijd op de hoogte van alle afspraken van je project, zonder dat je persoonlijke agenda vol staat met afspraken waar je zelf niet eens bij hoeft te zijn.


Wanneer je binnen SharePoint 2013 een nieuwe Calendar aanmaakt zie je dat de knop ‘Connect to Outlook’ disabled is. Tenzij je bij List Settings onder het kopje General Settings > Title, Description and Navigation de optie Group Calendar Options op Yes zet, kan je deze agenda niet met Outlook verbinden.

Group Calendar Options in SharePoint 2013

Dit probleem wordt veroorzaakt door de ‘Minimal Download Strategy’ feature. Deze techniek zorgt ervoor dat een pagina sneller en vloeiender kan worden gebruikt en dat Apps sneller opgestart worden.

Zodra je de standaard Calendar opent, zorgt de ‘Minimal Download Strategy’ feature ervoor dat je wordt doorgelinkt naar een pagina waarin “_layouts/15/start.aspx” aan je URL wordt toegevoegd. Zo zorgt deze pagina er ook voor dat de ‘Connect to Outlook’ functionaliteit niet te gebruiken is.

Om toch de ‘Connect to Outlook’ functie te gebruiken zijn er twee workarounds:

1. De eerste, en misschien wel de meest voor de hand liggende, is het uitzetten van de ‘Minimal Download Strategy’ feature. Dit lost het probleem wel op, maar zeker bij grote sites is deze feature een goede functionaliteit en is het uitzetten niet aan te raden.

2. De tweede is vrij gemakkelijk uit te voeren:

  • Open de Calendar op je SharePoint Site
  • Kies in de Ribbon voor Calendar en klik daarna op List Settings
  • Bovenaan deze pagina staat, onder List information, een Web Address. Deze URL is veel korter dan de URL die je net gebruikte om je SharePoint Calendar te openen. Kopieer deze link.

Calendar Information SharePoint 2013

  • Plak deze link in je browser zodat de Calendar weer geopend wordt.
  • Klik je nu in de Ribbon op Calendar zal je zien dat je de optie ‘Connect to Outlook’ wél kunt gebruiken.

Een echte oplossing is het natuurlijk nog niet, waar het precies aan ligt wordt nog onderzocht. Zodra dat we dit weten, of als iemand hier het antwoord op weet, laten we dit zo snel mogelijk weten!

More articles

2 COMMENTS

    • Klopt helemaal! Wanneer de pagina voor een tweede keer geladen wordt (middels F5), worden alle onderdelen geladen, waardoor ook de Connect to Outlook functionaliteit beschikbaar komt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles

%d bloggers like this: