Symptonen
Tijdens regulier gebruik van SharePoint 2007 bij een klant stuitten we tegen een vreemd issue. Wanneer je de “Meerdere documenten uploaden” optie gebruikt om documenten te uploaden, worden deze standaard uitgechecked naar de persoon die de documenten heeft geupload. Deze persoon kan dan eventuele metadata invullen, en daarna de documenten inchecken. Nu was het zo dat het toevoegen van metadata op sommige clients wel werkte, en bij andere niet. De melding die je krijgt is: “De geselecteerde cellen zijn alleen-lezen.”

We hadden in het verleden al vaker problemen met de gegevensbladweergave en SharePoint, dus voor de zekerheid even de help file erbij gepakt. Hier staan al een heel aantal mogelijke oorzaken in.

Na er zeker van te zijn dat bovenstaande punten niet van toepassing waren op onze situatie, ben ik verder gaan zoeken.

Oorzaak
Na het uitvoerig testen van verschillende clients, heb ik een vraag gepost op het SharePoint forum. Het blijkt te liggen aan Office 2007 Service Pack 3.

Oplossing
De vraag op het SharePoint forum werd beantwoord door Gregg Johnston van Microsoft. Hij geeft hier aan dat dit een “known issue” is, en dat er geen oplossingsdatum is.

“Hi there,

This is indeed a known issue that is being worked on. At this point there is no ETA as to when or if a fix will be released.

Gregg”

Het lijkt erop dat er geen oplossing is. Gelukkig is er wel een workaround.

Workaround
Normaal gesproken kan je een service pack niet de-installeren. Sinds Service Pack 2 voor Office 2007 heeft microsoft een “Service Pack Uninstall tool” uitgegeven. Voor meer informatie over de tool, klik hier. Je kunt deze hier downloaden.

Om Service Pack 3 te de-installeren, heb ik het volgende uitgevoerd: oarpman /report. Dit genereert een rapport waar je de “Release code” kan vinden.

Voor de deinstallatie heb ik het volgende commando gebruikt:

oarpman /remove O12SP3 /log C:\logfolder\SPuninstall.log.

Na het lopen van het commando (duurde op mijn VM ongeveer 15 minuten), heb ik de computer opnieuw opgestart en heb ik het Service Pack niveau van Office 2007 gechecked. Hoera, Office 2007 is nu terug op Service Pack 2.

Hierna werkte de gegevensbladweergave ook meteen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.