Tuesday, January 25, 2022

Bloggen, new & improved in Office 365

Must read

avatar
Jasper Oosterveldhttp://www.jasperoosterveld.com
Jasper Oosterveld woont in Amsterdam met zijn vrouw Katie, dochter Flora en hond Millie.Jasper Oosterveld is een veelgevraagd spreker en schrijft blogs en artikelen over het onderwerp waarvan zijn bloed sneller gaat stromen: SharePoint en Office 365. Bij InSpark verzorgt hij als Consultant naadloze implementaties van SharePoint Online en Office 365. Jasper weet zowel de rode draad te bewaken als op detailniveau te opereren en werkt flexibel en overtuigend naar het allerbeste resultaat voor zijn opdrachtgevers. Als mede-oprichter van de site SP&C NL ondersteunt hij zakelijke gebruikers, maar ook via Twitter en LinkedIn voorziet hij dagelijks in verse informatie over SharePoint en Office 365. In 2014 is Jasper bekroond met de Office 365 MVP Award. Kortom, InSpark's Microsoft MVP is dé ‘go-to guy’ voor SharePoint en Office 365.

Sinds SharePoint 2007 beschikken medewerkers over een persoonlijke blog. Deze bevindt zich in de Mijn Site. Om eerlijk te zijn, heb ik deze weinig ingezet of gezien bij onze klanten. De blog is ook behoorlijk weggestopt en vaak niet bekend bij de medewerkers. Daarnaast zijn veel medewerkers niet echt geïnteresseerd in bloggen en zien ze geen toegevoegde waarde in het schrijven van blogs. In mijn ogen komt daar nu verandering in met de nieuwe blog in Office 365 powered by Delve!

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde voor medewerkers om te gaan bloggen in Office 365? Denk hierbij aan het delen van kennis met je collega’s rondom bijvoorbeeld project ervaringen. Ik ondersteun regelmatig klanten met de adoptie van Office 365. Voor deze ondersteuning maak ik how-to-video’s over de Office 365 oplossing van de klant. Dit is een heel interessant onderwerp om te delen met mijn collega’s! Op deze wijze zijn ze namelijk in staat om dezelfde methodes en technieken toe te passen bij onze andere klanten. Win-win!

Laten wij snel gaan kijken hoe de nieuwe blog werkt in Office 365. Om een blog aan te maken ga je naar jouw profiel in Delve:

O365Blog1

Schrijf een nieuwe blog door op New Post te klikken:

O365Blog2

Wauw! Dit ziet er echt anders uit dan de vorige look & feel van de SharePoint blog. Dit is echt een mooie nieuwe interface. Zoals beschreven in de inleiding van dit artikel wil ik graag een blog schrijven over mijn inzet van how-to-video’s voor de bevordering van adoptie bij één van onze klanten. Laten wij beginnen met het plaatsen van een achtergrondafbeelding:

O365Blog3

Gaaf! Ik beschik over de optie om direct een afbeelding te selecteren van mijn OneDrive of mijn laptop. Ik selecteer een afbeelding en noteer een titel en subtitel. Dit levert het volgende resultaat op:

O365Blog4In een paar klikken ziet het begin van mijn blog bericht er al behoorlijk professioneel uit. De blog wordt ook direct opgeslagen maar nog niet gepubliceerd. Blijft het zo eenvoudig? Jazeker! Tijdens het typen van de tekst zijn er veel meer opties tot je beschikking:

O365Blog5

Je werkt eigenlijk de gehele tijd in een paragraaf. Het heeft geen zin om op enter te klikken. Je moet echt een nieuwe paragraaf aanmaken door middel van Add a paragraph. In de paragraaf zijn er extra opties beschikbaar door middel van het + teken:

O365Blog6

 

Het is nu interessant om bijvoorbeeld een quote van mijn contactpersoon van de klant te plaatsen:

O365Blog7

De volgende stap is het tonen van één van de how-to-video’s zodat mijn collega’s direct een goed beeld krijgen van de mogelijkheden en inhoud van de video’s. Met één klik op het + teken koppel ik een video in mijn blog:

O365Blog8

De video staat uiteraard opgeslagen in onze eigen Office 365 Video Portal. De video wordt nu getoond in mijn blog:

O365Blog9

Mijn lezers zijn nu in staat om de video te bekijken vanuit de blog. Wellicht is het handig om een instructie toe te voegen. De instructie staat op mijn OneDrive for Business en dat is totaal geen probleem. Via dezelfde wijze als het tonen van een afbeelding plaats je een document:

O365Blog10

De meest recente versie wordt nu altijd weergegeven want het origineel staat op mijn OneDrive. Ik ben dus in staat om wijzigingen aan te brengen op mijn OneDrive en deze worden direct weergegeven in mijn blog.

De blog is nu gereed voor publicatie! Door een klik op de knop publish wordt de blog gepubliceerd. Nu vraag je wellicht af: “Allemaal leuk en aardig, de look & feel is veranderd, het is inderdaad makkelijker geworden om een blog te schrijven maar wat is nu echt de toegevoegde waarde?”. Mijn antwoord: De integratie met Delve. Alle blogs worden namelijk ontsloten via Delve voor alle medewerkers:

O365Blog11

In combinatie met de mobile App van Delve is het schrijven van blogs nu ongelofelijk krachtig geworden. Je bent via een gebruikersvriendelijke interface in staat om blogs te schrijven, met geïntegreerde content vanuit Office 365, en deze te ontsluiten richting alle medewerkers. De kennis wordt nu ontsloten door de gehele organisatie waardoor iedereen profiteert van jouw ideeën en kennis. Happy blogging!

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles