Dit is het eerste deel van een serie artikelen over Azure Logic Apps. In dit artikel ga ik in op App Service Plans. Kijk hier voor een overzicht van alle artikelen over Logic Apps: https://techdailychronicle.com/2015/06/azure-logic-apps-introductie/

Een App Service Plan is een onderdeel van Azure App Services die bij het creëren van Apps een grote rol speelt. Iedere App die je deployed in Azure App Services zal ondergebracht moeten worden in een Azure App Service Plan.

Er zijn verschillende soorten App Service Plans en in dit artikel leg ik uit wat een App Service Plan is, wat de mogelijkheden, limieten en prijzen zijn van de verschillende pakketten, en laat ik zien hoe je een App Service Plan aanmaakt in de Azure Preview Portal.

App Service Plans

Een App Service Plan is een soort hostingpakket waarin Apps in Azure (Web Apps, Mobile Apps, Logic Apps en API Apps) ingedeeld kunnen worden.

Er zijn 5 verschillende App Service Plans (Free, Shared, Basic, Standard en Premium) met ieder hun eigen mogelijkheden, limieten en prijzen (de mogelijkheden van deze verschillende pakketten worden verderop in dit artikel beschreven).

Apps kunnen ondergebracht worden in een van deze pakketten en delen dan allemaal dezelfde functionaliteiten die horen bij deze pakketten, b.v. Als je een Standard App Service plan aanmaakt met 2 instanties, dan draaien alle Apps die je toegevoegd hebt aan dit plan op deze 2 instanties, maken ze allemaal gebruik van de functionaliteiten van het Standard pakket en zijn alle prijzen voor deze Apps, of het nu Web Apps, API Apps, Mobile Apps of Logic Apps zijn, gelijk.

[box type=”info” width=”100%” ]Het is niet mogelijk om een App aan meerdere pakketten toe te voegen.[/box]

 

Resource Groups

Apps en App Service Plans vallen samen onder een bepaalde Resource Group. Dit is een container waarin verschillende onderdelen van je applicatie, zoals b.v. Web Apps, databases en storage accounts binnen Azure gegroepeerd kunnen worden. Op deze manier is het mogelijk om alle onderdelen van een applicatie op een eenvoudige manier te kunnen beheren en onderhouden.

App Service Plan pakketten en prijzen

De verschillende pakketten zijn onderverdeeld in verschillende prijscategorieën. Hieronder zie je een overzicht van de mogelijkheden van deze pakketten.

Free & Shared Service Plan

Dit pakket is ideaal voor het experimenteren met het platform en voor ontwikkel- en test scenario’s. Gebruik het gratis pakket b.v. voor het evalueren van het platform met de mogelijkheid om de App te converteren naar een betaald pakket.

Het Shared pakket (is op dit moment nog in Preview) biedt de mogelijkheid om te ontwikkelen en te testen in een omgeving met SSL en eigen domeinnamen. Dit pakket is geschikt voor websites met weinig verkeer.

Basic Service Plan

Dit pakket is geschikt voor websites met weinig verkeer en waar geen behoefte is voor automatische schaling. De prijzen zijn gebaseerd op het aantal VM’s die in gebruik zijn. Ingebouwde load-balancing verdeeld het verkeer over deze VM’s.

Standard Service Plan

Geschikt voor API, Mobile en Web Apps die in productie zijn. Er is geen limiet aan het aantal apps en domeinen die in dit pakket gehost kunnen worden. De prijzen zijn gebaseerd op het aantal VM’s die in gebruik zijn. Ingebouwde load-balancing verdeeld het verkeer over deze VM’s. Het standaard pakket bevat de ingebouwde schaling die de inzet van het aantal VM’s automatisch aanpast aan het verkeer van je website. Daarnaast biedt het ook back-up mogelijkheden.

Premium Service Plan

Het Premium pakket (is op dit moment nog in Preview) is geschikt voor productie Apps. Het beschikt, naast de mogelijkheden van het Standard pakket, over geavanceerde schalings-mogelijkheden, Premium Connectors en BizTalk Services.

Voor een overzicht van de prijzen voor bovenstaande App Service Plans, kun je kijken op de volgende website: http://azure.microsoft.com/en-gb/pricing/details/app-service/

Overzicht Mogelijkheden en Limieten van App Service Plans

Hieronder zie je een gedetailleerd overzicht van de verschillende pakketten met de bijbehorende mogelijkheden en limieten.

 

Free*Ontwikkelen en testen van AppsShared*Ontwikkelen en testen van Apps met hogere limietenBasicIn productie gaan met Basic Apps StandardIn productie gaan met Web, Mobile en Logic AppsPremium**Maximale schaling en Enterprise Integratie
Web, mobile of API apps10100OngelimiteerdOngelimiteerdOngelimiteerd
Logic Apps10101020 / Core20 / Core
IntegratieDev /TestDev /TestDev /TestStandard ConnectorsPremium Connectors + BizTalk Services
Opslagruimte1 GB1 GB10 GB50 GB500 GB
Max. Instanties1 t/m 31 t/m 101 t/m 50
SLA99.90%99.95%99.95%
Automatisch schalenOndersteundOndersteundOndersteund
geografische gedistribueerde deploymentOndersteundOndersteund
VPN hybride ConnectiviteitOndersteundOndersteund
Test-omgevingen520
Eigen domeinOndersteundOndersteundOndersteundOndersteund
SSL CertificatenSSL pricingIncl. 5 SNI SSL en 1 IP SSLIncl. 5 SNI SSL en 1 IP SSL
Automatische Backups (per dag)250
Aantal actieve mobile apparaten500 per dag500 per dagOngelimiteerdOngelimiteerdOngelimiteerd
Push notificaties1 miljoen Pushes/500 apparaten1 miljoen Pushes/500 apparaten10 miljoen Pushes/10000 apparaten10 miljoen Pushes/ Ongelimiteerd10 miljoen Pushes/ Ongelimiteerd
Offline Synchronisatie500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dagOngelimiteerdOngelimiteerd
Logic Actions per maand100010001000500.000 /Core1.000.000 /Core
Logic App data opslagcapaciteit1 dag / 1 GB1 dag / 1 GB1 dag / 1 GB30 dagen / 10 GB1 jaar / 10 GB
Standard Connectors500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dagOngelimiteerdOngelimiteerd
Premium Connectors500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag5000 aanroepen per dag
EAI Services500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag5000 aanroepen per dag
EDI Services500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag5000 aanroepen per dag
Rules500 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag1000 aanroepen per dag5000 aanroepen per dag

*Bij deze categorieën wordt er gebruik gemaakt van een gedeelde infrastructuur.

**Inclusief BizTalk Services.

 

Logic_Apps_AppServicePlan1

 

 

 

 

Aanmaken van een App Service Plan

Je kan in Azure geen losstaande App Service Plan aanmaken. Het aanmaken van een App Service Plan gebeurt altijd tijdens het aanmaken van een App.

Voor dit voorbeeld ga ik ervan uit dat er een SalesForce Connector en een SharePoint Online Connector (API Apps) toegevoegd moeten worden aan een nieuw App Service Plan.  Deze Connectors kunnen dan in de toekomst gebruikt worden in een Logic App.

Volg de onderstaande stappen om een nieuw App Service Plan aan te maken en de Connectors hier aan toe te voegen.

[bulletlist]

[/bulletlist]

Logic_Apps_AppServicePlan2

 

 

 

 

 

 

[bulletlist]

  • Klik hierna op API Apps -> SalesForce Connector -> Maken om de connector toe te voegen.

[/bulletlist]

Logic_Apps_AppServicePlan3

 

 

 

 

[bulletlist]

  • Vul een naam in of kies de standaard ingevulde naam.
  • Bij Create new App Service Plan vul je de naam van je nieuwe service plan in. In mijn geval heb ik het Service plan de naam “Ordina-App-Plan” gegeven (vermijdt spaties in de naam, dit zorgt voor foutmeldingen tijdens het toevoegen van de API App aan je Service Plan).
  • Kies bij Pricing Tier voor b.v. Standard.  Dit is natuurlijk afhankelijk van de functionaliteiten die je nodig hebt voor je applicatie.
  • Klik op Resourcegroep, daarna op Een nieuwe resourcegroep maken en geef de resourcegroep een naam. Hierin kan je alle onderdelen van je applicatie onderbrengen. Aangezien dit een nieuwe applicatie is, is het ook verstandig om een aparte resourcegroup hiervoor aan te maken.
  • Bij Locatie, kies voor West-Europa

[/bulletlist]

Logic_Apps_AppServicePlan4

 

 

 

 

 

 

 

[bulletlist]

  • Klik op Maken.

[/bulletlist]

 

Samenvatting

In dit artikel heb ik uitgelegd wat een App Service Plan is, welke verschillende soorten er zijn en wat de kosten zijn van de verschillende pakketten. Ik heb laten zien hoe je een App Service Plan aanmaakt in de Azure Preview Portal.

In de komende artikelen zal ik verder ingaan op het creëren van Logic Apps. Het App Service Plan wat in dit artikel aangemaakt is, zal dan ook gebruikt worden om de Logic Apps in te hosten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.