In een eerdere blogpost over alternatieven voor SharePoint heb ik uitgelegd dat een goede basis voor een SharePoint omgeving begint met document management. In sommige gevallen blijft dan toch de vraag bestaan welke met SharePoint vergelijkbare tools er op de markt beschikbaar zijn. Waarom hier geen eenduidig antwoord op mogelijk is, zal ik nu toelichten.

Duplo

Voor degenen die een presentatie of training van mij over SharePoint hebben bijgewoond, weten dat ik SharePoint graag vergelijk met Duplo. Een grote doos vol bouwblokjes waarmee je kunt maken wat je maar wilt: een dierentuin, een treinbaan of een replica van de Eiffeltoren. Met wat fantasie kom je al heel ver. En als je ook nog eens weet wát je wilt gaan bouwen, kom je nog verder. En dat is met SharePoint ook zo. Het is heel flexibel en als je met SharePoint een intranet wilt bouwen, dan kan dat. Het kan ook je netwerkschijven vervangen. Maar SharePoint biedt ook document management functionaliteiten. En het kan een samenwerkingsomgeving zijn. Je haalt de juiste bouwsteentjes (lees: functionaliteiten) uit de SharePoint doos en je kunt het maken.

Wil je op zoek naar een alternatief voor SharePoint, dan moet je weten wat het doel van het nieuwe systeem wordt. Want “SharePoint gebruiken” is geen doel en “SharePoint níet gebruiken” is dat ook niet. We pakken de vergelijking met Duplo er weer bij. Dit jaar wil je je kind géén Duplo voor zijn verjaardag cadeau geven. Dus je gaat op zoek naar een geschikt, alternatief cadeau. Wil de kleine de Eiffeltoren nabouwen, dan kun je kiezen voor Kapla blokjes. Wil hij een treinbaan bouwen, de IKEA verkoopt houten treinrails en treintjes. Playmobil biedt een dierentuin en kinderboerderij. Weet wat je kind wilt en je vindt een cadeau waar hij uren zoet mee zal zijn.

Het zoeken naar SharePoint alternatieven lijkt daar sterk op. Wil je een intranet bouwen, dan zoek je een Content Management Systeem, bijvoorbeeld Drupal, Plone of Tridion. Wil je een Document Management Systeem, dan zou een Corsa, Decos of Verseon geschikt kunnen zijn. Samenwerken kan via Basecamp, Google Docs of Huddle. De producten zijn op zich geen vervanging voor de volledige SharePoint blokkendoos. Maar het kunnen wel vervangingen zijn voor hetgeen je wilt bereiken. Sterker nog: wellicht kunnen ze dat veel beter dan SharePoint.

Wil je toch de veelzijdigheid van Duplo, dan zijn er in de speelgoedwinkel alternatieven, zoals Mega Bloks. Ook SharePoint heeft in dat opzicht concurrenten, bijvoorbeeld Alfresco of Nuxeo, beiden open source. Als je kijkt naar de breedte van functionaliteiten komen zij het meest dicht in de buurt.

De producten die ik hierboven genoemd heb zijn overigens willekeurig, er zit geen waardeoordeel van mijn kant aan vast. Evenmin heb ik een volledige opsomming van producten willen geven. Ik kijk liever samen met een organisatie naar wat men wil bereiken met of zonder SharePoint, zodat op basis hiervan besluiten genomen kunnen worden. Want de veelzijdigheid van SharePoint maakt dat ieder informatiesysteem een potentieel alternatief kan zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.